ALGEMENE INFORMATIE

Thailand, het land van de glimlach

Thailand met circa 60 miljoen inwoners en gelegen in Zuid Oost Azië met als buurlanden Myanmar (Birma), Laos, Cambodja en Maleisië wordt ook wel het Land van de Glimlach genoemd. De glimlach is in Thailand een natuurlijk aspect van het leven die gebaseerd is op een sterk gevoel van eigenwaarde welke typerend is voor de Thaise identiteit. Het land wordt gekenmerkt door een weelderige begroeiing en is in landschappelijk opzicht te onderscheiden in vier gebieden.
Het noorden is bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596m). Deze streek is begroeid met teakwouden, rijstvelden en regenwoud en kenmerkt zich ook door de aanwezigheid van de vele bergstammen die in het grensgebied van Myanmar (Birma) en Laos huizen.
Het noordoosten, ook wel Isaan genoemd, wordt begrensd door de Mekong rivier in het noorden en de grens met Cambodja in het zuiden. Dit gebied is nog nauwelijks toeristisch ontwikkeld en geeft dan nog de mogelijkheid om de Thai in hun oorspronkelijke leefwijze te aanschouwen.
Het centrale laagland is het centrum van de Thaise rijstteelt en is rijk aan culturele en historische bezienswaardigheden zoals de oude Thaise hoofdstad Ayutthaya. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chaophraya, stroomt door dit gebied om vervolgens uit te monden in de Golf van Thailand, iets ten zuiden van Bangkok.
Het zuiden van Thailand is begroeid met een weelderige tropische
vegetatie en is het meest toeristische gebied. Voor de kust liggen eilandjes met paradijselijke stranden. De bekendste hiervan zijn Koh Samui en het schiereiland Phuket.

Praktische informatie

Gezondheid
Voor een bezoek aan Thailand zijn geen vaccinaties verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden. Laat u tevens adviseren over de samenstelling van een gedegen reisapotheek.

Reisdocumenten

U dient in het bezit zijn van een geldig paspoort dat bij vertrek uit
Thailand nog tenminste 6 maanden geldig is. Voor een verblijf tot 30 dagen is geen visum vereist. Houdt u aan het einde van de reis rekening met de luchthavenbelasting op het vliegveld van 500 Bath. Voor binnenlandse vluchten is dit 50 Baht.

Geld

De munteenheid is de Thaise Baht (THB). Het heeft geen zin deze reeds in Nederland te kopen. De koers is hier hoogst ongunstig. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Travellers’ cheques (in USD) worden geaccepteerd. Op veel plaatsen kunt u ook euro’s wisselen. Vrijwel
alle grotere plaatsen in Thailand hebben bankautomaten waar u met uw pinpas (bank of postkantoor) contant geld kunt opnemen. Betalen met credit cards kunt u in hotels, grote winkels en een aantal restaurants.

Kleding

De beste kleding om naar Thailand mee te nemen hangt af van het seizoen waarin u reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren aanbevolen. Deze kunt u ook in Thailand zelf (goedkoop) aanschaffen. Als u een tempel bezoekt dient u gekleed te gaan op een manier die geen aanstoot kan geven. Ook dient u uw schoenen uit te trekken als u de tempel in gaat. Dit geldt overigens niet alleen voor tempels, want men doet ook zijn schoenen uit als men een particuliere woning binnen gaat.

Eten en drinken

Hoewel de Thai opvallend hygiënisch zijn, kunt u beter om maag en
darmklachten te voorkomen, geen leidingwater drinken en niets eten dat ongekookt is, of reeds vooraf geschild is.

Verkeer

Het wordt afgeraden om zelf te rijden in Thailand. Er wordt links gereden
en het verkeer is vaak chaotisch en druk. Er zijn wel verkeersregels, maar die worden vaak met voeten getreden.

Tijdverschil

Het tijdverschil met Thailand bedraagt in de zomer 5 uur en in de winter is het in Thailand 6 uur later.

Fooien

In hotels is het gebruikelijk om kamermeisjes en belboys een fooi te geven. In restaurants en hotels wordt 10% bedieningsgeld en 7% toeristenbelasting aan de rekening toegevoegd. In restaurants is het gebruikelijk daarboven nog een fooi van 5-10% te geven, afhankelijk van de geboden service.

Voltage

De netspanning is 220 volt. In hotels is het stekkertype gewoonlijk
gelijk aan ons model.

Hotelaccomodatie

Tijdens de rondreis verblijft u in goede middenklasse hotels, die zorgvuldig door ons zijn uitgezocht. Alle hotels zijn voorzien van eigen gemakken d.w.z. warm- en koudstromend water, douche en toilet en daar waar nodig airconditioning.

Bevolking en taal

In Thailand wonen de volgende bevolkingsgroepen: Thai 80%, Chinezen 12%, Maleiers 4%, Khmer 1,5% en Mon 0,9%. De officiële taal is het Thai. In hotels en internationale restaurants kunt u met Engels terecht. Mensen die niet in de toeristische industrie werkzaam zijn spreken nauwelijks Engels. Cultuur en staatsbestel Thailand is sinds 1238 een onafhankelijk land en heeft nooit een Europese koloniale overheersing gekend. Sinds 1932 is Thailand een monarchie en het koningshuis wordt door de Thaise bevolking diep gerespecteerd. In vele openbare gelegenheden, winkels, huizen en tempels hangt een portretvan de koning Bhumibol en koningin Mom Rajawongse Sirikit. De koning heeft een belangrijke invloed op het politieke en religieuze leven. De koning wordt vanuit het Boeddhisme min of meer als een heilige vereerd. 94% van de Thai is Boeddhist. Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Thai en komt op diverse manieren naar voren in het dagelijks leven. Zo ziet u ‘s ochtends de monniken in saffraankleurige gewaden over straat lopen om voedsel in te zamelen bij de gelovigen. Dit is geen vorm van bedelarij, maar een mogelijkheid voor de gever om zich verdienstelijk te maken. In het Boeddhisme zijn tolerantie en respect voor anderen belangrijke waarden. De Thaise glimlach wordt ook vaak gebruikt om beschamende situaties het hoofd te bieden. Als u aan een Thai de weg vraagt, zal hij of zij u glimlachend antwoorden en u ergens heen wijzen, ook al heeft men geen idee waar u heen wilt. De traditionele wijze van groeten, is de wai. Dit gebaar wordt gemaakt door de handpalmen tegen elkaar te plaatsen en ze naar het gezicht te brengen, terwijl men het gezicht licht voorover buigt. Als buitenlander zal niemand het u echter kwalijk nemen als u gewoon een hand geeft. Let u tijdens uw vakantie ook op de speciale betekenis van hoofd en voeten in Thailand. Het hoofd is zowel letterlijk als figuurlijk het hoogste deel van het lichaam. Het zal dan ook als onvriendelijk en onaangenaam worden ervaren als u een aai over iemands bol geeft. In tegenstelling tot het hoofd, zijn de voeten het laagste deel van het lichaam en het is uiterst ongepast om met uw voeten te wijzen of over iemand heen te stappen. Denkt u hier aan als u gaat zitten, want in onze cultuur is het een goede gewoonte om met de benen over elkaar te gaan zitten, zodat wij onbedoeld de onderkant
van onze voeten laten zien aan omstanders.

Klimaat

Thailand kent drie seizoenen: het hete seizoen van maart tot midden juni, het regenseizoen van juni tot oktober en het ‘koele’ seizoen van november tot en met maart. Voor mensen uit ons klimaat is Thailand echter het gehele jaar een warm land. In het hete seizoen schommelt de temperatuur overdag rond de 34°C. Het regenseizoen wordt gekenmerkt door hevige, korte stortbuien aangevoerd door de zuidwest moesson, die voornamelijk in de namiddag vallen. In de ‘koele’ tijd waait een noordoostelijke wind die in het grootste deel van het land voor droog, mild en aangenaam weer zorgt. De gemiddelde temperatuur schommelt dan tussen de 25-30°C.