ALGEMENE INFORMATIE JAPAN
Informatie Japan
Het is belangrijk om uw reis door Japan goed voor te bereiden. Doordat Japan zich uitstrekt van noord naar zuid, kent het land verschillende klimaatzones; van het koele Hokkaido in het noorden tot het subtropische Okinawa in het zuiden. De meest gebruikelijke manier om door Japan te reizen is met het openbaar vervoer.
De natuur van Japan
De kersenbloesem spreekt het meest tot de verbeelding. In het voorjaarstaan de kersenbomen in bloei. Dit is de mooiste periode om naar Japan te reizen. Ook de herfst is mooi, omdat de bomen dan hun herfstkleuren krijgen. Naast cultuur heeft Japan ook qua natuurschoon veel te bieden. De Japanse Alpen, op het hoofdeiland, is een prachtig gebied. Het noordelijke eiland Hokkaido biedt ongerepte natuurlijke landschappen met meren en vulkanen. Verspreid door het land zijn vele onsen (warmwaterbronnen) te vinden. Ook in de grote steden is groen te vinden, er zijn parken en natuurlijk de beroemde Japanse tuinen waar u even kunt ontsnappen aan de drukte.
De cultuur van Japan
Japan is eeuwenlang een gesloten land geweest en is in die tijd nauwelijks beïnvloed door andere culturen. Het is goed mogelijk dat u bij aankomst in Japan wordt overrompeld door deze vreemde cultuur. Tradities zijn in Japan diep geworteld en dit is nog goed zichtbaar tijdens de verschillende festivals die door het hele land worden gehouden. Japanners zijn ook heel goed in het aanpassen van buitenlandse invloeden aan hun eigen cultuur.
Kennis maken met de mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Japan
Japan is een land van regels en met de vele gewoonten en gebruiken zijn wij niet bekend. Japanners zijn heel beleefd; men houdt rekening met elkaar en wacht netjes op zijn of haar beurt. Alles is in Japan zeer efficiënt georganiseerd. Japanners zijn ook heel ingetogen in vergelijking met westerlingen.
Genieten van het eten in Japan
De Japanse keuken is zeer veelzijdig en verfijnd. De Japanse keuken heeft veel gerechten die zijn overgenomen uit andere culturen. Deze gerechten zijn vervolgens aangepast naar de Japanse smaak. In lang niet alle restaurants zijn Engelstalige menu’s beschikbaar. Gelukkig worden bij veel restaurants de gerechten uitgestald in de etalage. U krijgt in restaurants vaak een glas water aangeboden (soms groene thee). Voelt u zich niet verplicht om extra drinken te bestellen, dit wordt niet van u verwacht. Japan is een zeer schoon land en u kunt overal veilig eten.
De geschiedenis van Japan
Volgens Japanse legenden is Japan in de 7e eeuw voor Christus gesticht. Eeuwen lang is Japan beïnvloed door China en Korea, in de 4e tot de 6e eeuw werd het boeddhisme geïntroduceerd en werd het Chinese schrift overgenomen. De Chinese invloed bereikte een hoogtepunt in de tijd dat Nara de hoofdstad van het land was, tussen 710 en 794. In de Naraperiode kreeg het boeddhisme steeds meer aanhangers.Tijdens de Heianperiode werd de hoofdstad verplaatst naar Kyoto (794-1185), om zo de invloed van de boeddhistische geestelijken te verminderen. In deze periode ontstond een zeer verfijnde hofcultuur en werd de invloed van China steeds minder.
Van de 12e tot de 16e eeuw werd het land bestuurd door de samoerai en ontstond er een militair bestuur. De militaire leider was de shogun, een titel die werd overgedragen aan de erfgenamen. De keizer verloor steeds meer macht en deze periode werd gedomineerd door oorlogen.
In 1543 arriveerden de Portugezen als eerste Europeanen in Japan. De handelaren werden al snel gevolgd door missionarissen, maar het christendom werd al snel verboden. In 1600 werd Toyotomi Hideyoshi verslagen door Tokugawa Ieyasu, die de hoofdstad verplaatste naar Edo (het huidige Tokyo). De Tokugawa-familie voerde een strikt beleid en stelden strenge regels in die het leven van alle Japanners beïnvloedde. Dit was een periode met weinig oorlogen en langzaamaan veranderde het land in een geldeconomie, waardoor kooplieden meer macht kregen.
Rond 1800 kreeg de Tokugawa-familie het moeilijk door corruptie en opstanden. In 1853 arriveerde de Amerikaanse commodore Matthew Perry in Japan en eiste dat Japan de grenzen open stelde. In 1868 werd het shogunaat afgeschaft en werd het keizerlijk gezag hersteld. Het keizerlijk hof werd verplaatst naar Edo, dat de nieuwe naam Tokyo kreeg. Japan groeide in rap tempo uit tot een wereldmacht en de nieuwe ambities leidde tot verschillende oorlogen, met onder andere China en Rusland.
In 1937 verklaarde Japan de oorlog aan China. De spanningen liepen verder op toen de Verenigde Staten de export van o.a. brandstof stop zette. In 1941 besloot Japan Pearl Harbour te bombarderen. Vervolgens veroverden de Japanners verschillende landen in Zuidoost-Azië. Vanaf 1944 heroverde de Verenigde Staten langzaamaan de bezette gebieden. De oorlog eindigde nadat de Verenigde Staten atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gooiden op 6 en 9 augustus 1945.
Na de oorlog werd de welvaart al snel weer hersteld. De economie groeide enorm tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw. In de decennia na de oorlog is Japan uitgegroeid tot een modern en welvarend land.
De Japanners
Tegenwoordig wonen er ruim 127 miljoen mensen in Japan, die voor het overgrote deel in de grote steden wonen. In Japan wonen nauwelijks immigranten, die maken maar ongeveer 1% uit van de bevolking en bestaan voornamelijk uit Koreanen.
De vergrijzing is een groot probleem in Japan. Door de goede gezondheidszorg worden de Japanners steeds ouder. Daarnaast worden er ook steeds minder kinderen geboren, omdat veel vrouwen werken en geen tijd hebben voor een gezin.
Godsdienst in Japan
Japan kent twee belangrijke godsdiensten, namelijk shinto en boeddhisme. Shinto is de oudste godsdienst en bestaat al zo lang als de Japanse cultuur. Het betekent letterlijk ‘Weg der goden’. Volgens het shintoïsme is er geen absoluut goed en kwaad, slechte dingen worden veroorzaakt door de goden (kami). Rituelen zijn er dan ook op gericht om slechte geesten af te weren.
Het boeddhisme is in de 6e eeuw in Japan geïntroduceerd. Het boeddhisme werd in het begin vooral door de adel beleden, maar al snel werden shinto en het boeddhisme naast elkaar gebruikt.
Het geloof speelt tegenwoordig geen grote rol meer in het dagelijks leven.
Het christendom is door de Portugezen naar Japan gebracht, maar hier is in het verleden veel verzet tegen geweest. Hierdoor is het christendom nauwelijks van de grond gekomen en zijn er maar weinig Japanners christen.
De taal in Japan
De officiële taal is Japans en is, zowel gesproken als geschreven, voor ons niet te begrijpen. Bewegwijzering en borden op stations en luchthavens zijn voorzien van Engelse aanduidingen.
Tijdsverschil met Japan
In de winter is het in Japan 8 uur later dan in Nederland. In de zomer is het tijdverschil 7 uur.
Paspoort en reisdocumenten voor Japan
Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Japan geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Japan verblijft. Uw paspoort dient minimaal geldig te zijn tot en met terugkomst uit Japan.
Geldzaken in Japan
In Japan wordt betaald met yen. 100 Yen is ongeveer € 0,80 (in november 2019). In Japan wordt nog veel contant betaald. U kunt geld opnemen bij een ATM (pinautomaat). Niet alle pinpassen en creditcards worden in Japan geaccepteerd. Informeert u bij uw eigen bank of uw bankpas wordt geaccepteerd. VISA-creditcards worden op meer plekken geaccepteerd dan Mastercard. Zorg ervoor dat u altijd voldoende contant geld bij u heeft. Het is verstandig om in Nederland al yen te kopen voor de eerste dagen, zodat u bij aankomst niet direct op zoek hoeft naar een geschikte pinautomaat. U kunt ook euro’s meenemen en omwisselen bij aankomst in Japan. Het is in Japan hoogst ongebruikelijk om fooien te geven.
Voltage en stekkers in Japan
Het voltage is 100 volt en in Japan worden de stopcontacten type A en B gebruikt. U heeft tijdens uw reis een reisstekker nodig.