ALGEMENE INFORMATIE VIETNAM

Vietnam

Vietnam strekt zich van noord tot zuid uit over een lengte van zo’n 1.600 km. Vietnamezen vergelijken hun land door hun vorm met een bamboestok, waar aan de uiteinden een mand met rijst hangt. Driekwart van het land bestaat uit bergen en heuvels, de hoogste berg is meer dan 3.000 meter hoog. In het zuiden is de enorme, vruchtbare Mekong Delta met zijn rivieren en kanalen. Het is een gebied, waar vele fruitsoorten groeien.

De natuur in Vietnam

Een halve eeuw geleden was het land voor het grootste deel bedekt met regenwoud; het land had een rijke flora en fauna. De ontbossing heeft ook in Vietnam plaatsgevonden, mede ook voor een deel door de oorlog in de jaren zestig en zeventig. Vietnam biedt aan natuurgebieden en groene landschappen veel. Denk behalve aan de prachtige Mekong Delta ook aan de schitterende lange kustlijn en de hoge bergen in het noorden (Sapa en wijde omgeving); hier vindt u de prachtigste wouden van Vietnam. En niet te vergeten het wonderlijke zeelandschap bij Halong Bay, waar honderden krijtrotsen loodrecht omhoog steken. Het is niet voor niets door Unesco tot Werelderfgoed verklaard.
De mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Vietnam. In Vietnam zijn verschillende bevolkingsgroepen, die samen een turbulente geschiedenis hebben. Vietnamezen vormen een vriendelijk volk. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en decent gekleed gaan zijn van groot belang. Afdingen is in Vietnam niet altijd gebruikelijk.
Men is er in Vietnam, met name in de grotere plaatsen, inmiddels aan gewend dat toeristen willen onderhandelen. Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen.

Het eten in Vietnam

De Vietnamese keuken is heerlijk, zeer gevarieerd en vindt de oorsprong in de Chinese keuken. De verschillende gerechten worden op tafel gezet en een ieder neemt er met zijn eetstokjes waar men trek in heeft. U bestelt allemaal verschillende gerechten en op die manier is het ook heel afwisselend. Als u met Vietnamezen eet, zal men met hun chopsticks de lekkerste hapjes uitkiezen en op uw bord of rijstkom deponeren; zo eert men zijn gasten. Er zijn in Vietnam overal vele restaurantjes. Rijst, maar ook noedels vormen de basis van de maaltijd, aangevuld met diverse soorten groente en vele soorten vis (lange kustlijn, overal vissers) en vlees. Het is niet spicy of vet.
Vele soorten fruit zijn praktisch overal verkrijgbaar, het hele jaar door. Het ontbijt bestaat meestal uit stokbrood met jam. Mineraalwater kunt u overal kopen.

Geschiedenis van Vietnam

De geschiedenis wordt gekenmerkt door eeuwenlange strijd tegen steeds weer nieuwe vijanden. De strijd met de Chinezen heeft bijna duizend jaar geduurd. Het is dan ook begrijpelijk, dat de invloed van de Chinezen groot was en is. De eerste contacten met het westen werden gelegd door de Franciscaner monniken in de 17de eeuw. Ook de Hollanders zetten voet op Vietnamese bodem, met name vanuit Hoi An heeft de toenmalige VOC handel gedreven. Aan het eind van de 17de eeuw waren de meeste westerse handelslieden verdwenen; het bleek toch niet zo profijtelijk als gedacht. De Fransen behielden vaste voet op Vietnamese bodem en drukten hun stempel op de samenleving.

De bevolking in Vietnam

Vietnam telt zo’n 80 miljoen inwoners. Het grootste deel wordt gevormd door de Vietnamezen. De Vietnamezen komen oorspronkelijk uit Zuid-China, zij migreerden ver voor onze jaartelling naar het deltagebied in het noorden van het land. De Chinese invloed is vrij groot. Gedurende de eeuwen heen, tot ongeveer de 16de eeuw, hebben de Vietnamezen hun rijk naar het zuiden toe uitgebreid, dit ten koste van de hindoeïstische Cham (de oorspronkelijke bevolking). De Vietnamezen leven vooral in de deltagebieden, in en rond de steden, de kustgebieden en het overige vlakke of heuvelachtige land. In de bergen in centraal en noord Vietnam leven vele soorten bergstammen.
De Vietnamezen zijn uitermate vriendelijk. De traditionele dracht van de vrouwen is de Ao Dai. Overal zie je ook de Non La, een hoed van gevlochten plataanbladeren. Heel karakteristiek voor Vietnam. Deze wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen.

Bergstammen in Vietnam

In de berggebieden in zowel centraal als noord Vietnam leven de zogenaamde minderheidsgroepen, de bergstammen. De Fransen noemden hen de Montagnards en onder die verzamelnaam staan zij bekend. Wat zij gezamenlijk hebben is hun leefstijl: zij werken in de landbouw, hun huizen zijn ongeveer op dezelfde wijze gebouwd. Enkele bergstammen: de Tay, de Tai, de Muong, de H’mong, de Bahnar, de Jarai, de Dao, enzovoort.

Godsdiensten in Vietnam

Vier grote filosofische en religieuze stromingen hebben het spirituele leven van de Vietnamezen vormgegeven: het confucianisme, het taoïsme, het boeddhisme en het christendom. Er is in Vietnam vrijheid van godsdienst. De Cao Dai-kerken zijn herkenbaar aan hun bonte uiterlijk en het grote oog, dat op de gebouwen is geschilderd. De grootste en meest kleurrijke staat in Tay Ninh. U kunt deze bezoeken in combinatie met een bezoek aan de Cu Chi-tunnels.

De taal in Vietnam

De officiële taal is het Vietnamees, ook wel Kinh genaamd. Het is gebaseerd op de talen on-Khmer, Thais en Chinees. U zult merken dat men in hotels en in restaurants Engels spreekt, in ieder geval de noodzakelijke Engelse woorden.

Tijdsverschil met Vietnam

In Vietnam is het vijf uur later (tijdens de wintertijd is het zes uur later).

Paspoort en visum Vietnam*

LUCHTHAVEN VAN HANOI, HO CHI MINH OF DANANG
Visum op de luchthaven bij aankomst (upon arrival):
Voor het verkrijgen van het visum op een van de bovenstaande internationale luchthavens heeft u een autorisatiebrief nodig, dit is een soort uitnodiging van de overheid. De autorisatiebrief is verplicht indien u geen visum in Nederland heeft geregeld. De brief dient getoond te worden bij het inchecken op de luchthaven. De autorisatiebrief dient altijd in kleur te worden afgedrukt en meegenomen naar de visumbalie bij aankomst in Vietnam, tezamen met het ingevulde visumformulier en een pasfoto in kleur. U bent wel iets meer tijd kwijt bij aankomst, maar dat is in de regel niet meer dan een half uurtje. Er staat aangegeven, vóór u bij de douane komt, waar u de ‘Visa on arrival’ kunt verkrijgen. Wij raden deze manier sterk aan, het is heel gemakkelijk, u bent uw paspoort niet kwijt van te voren en u hoeft niet naar de ambassade in Den Haag.
VISUM IN NEDERLAND AANVRAGEN:
Indien u kiest om uw visum zelf voor vertrek te regelen bij de ambassade van Vietnam in Den Haag, dan heeft u geen autorisatiebrief nodig. Voor de aanvraag heeft u het volgende nodig:
visumformulier per persoon
pasfoto in kleur
paspoort
AANKOMST OVER LAND:
Indien u over land Vietnam binnen reist bent u verplicht om voor vertrek uw visum te regelen bij de ambassade van Vietnam in Den Haag.
LET OP: Zonder visum in uw paspoort of een geldige autorisatiebrief met ophaalplaats Vietnam en vermelding van uw namen wordt u al op de luchthaven van vertrek geweigerd. U kunt dan niet reizen!

Paspoort:

Voor een reis naar Vietnam geldt dat uw paspoort nog tenminste zes maanden geldig is na afloop van uw reis.

Gezondheid in Vietnam

Vaccinaties zijn niet verplicht; wij adviseren de laatste informatie betreffende aanbevolen vaccinaties op te vragen bij uw arts, GG&GD of andere instantie.

Geldzaken in Vietnam

De lokale munt is de Vietnamese Dong, afgekort met VND. U kunt soms ook in Amerikaanse dollars betalen. Euro’s kunt u wisselen bij de banken. Creditcards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Pinnen: u kunt praktisch overal pinnen.

Voltage en stekkers in Vietnam

Voltage is meestal 220 volt. Europese stekker, de tweepoot of een driepolige stekker. U heeft voor uw elektrische apparaten een adapter nodig.

Werelderfgoederen van Vietnam
  • Unesco heeft vier natuur- en cultuurmonumenten in Vietnam aangewezen als Werelderfgoed.
  • Hue, indrukwekkende monumenten uit de Nguyen-dynastie.
  • Halong Bay, ruim 3000 eilanden in een baaiengebied van 1500 m².
  • Hoi An, goed bewaarde havenplaats, belangrijke handelspost van de 15de tot de 19de eeuw.
  • My Son, het belangrijkste monument uit de Cham-dynastie.