ALGEMENE INFORMATIE

Sri Lanka

Met een oppervlakte van anderhalf keer Nederland , hangt dit prachtige tropische eiland als het ware in de vorm van een druppel aan de Zuidoost- zijde van India. Sri Lanka, tot 1972 bekend onder de naam Ceylon, heeft de toerist veel te bieden.

Naast een overweldigende natuur kent het land een rijke cultuur, schitterende stranden, traditionele kunst, met bovendien een bijzonder warme en gastvrije bevolking. Sri Lanka geniet wereldwijde bekendheid dankzij haar enorme theeproductie. Dat alleen al maakt een bezoek aan dit stralende eiland meer dan de moeite waard.

Klimaat

Sri Lanka kent een tropisch klimaat met het hele jaar door vrijwel een constante temperatuur die varieert tussen de 25° en 30° C. Er zijn twee moessonperiodes van november tot en met april in het noordoosten en van mei tot en met oktober in zuidwesten. Een moessonperiode wordt gekenmerkt door zo nu en dan een korte maar heftige tropische regenbui. In de hoger gelegen gebieden van het binnenland is de temperatuur beduidend lager.
De lengte van de dagen is bijna het gehele jaar door hetzelfde. Om 6.00 uur komt de zon op en omstreeks 18.00 gaat hij weer onder. De avond valt heel snel in.

Bevolking en taal

In Sri Lanka wonen ongeveer 19 miljoen mensen, waarvan 70% Singhalees, 20% Tamils en 10% overige bevolkingsgroepen, waaronder de afstammelingen van onze voorvaderen uit de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De eigen voertaal is Singhalees of Tamil. Gelukkig spreekt verder bijna iedereen Engels, de tweede taal in Sri Lanka. De bevolking is uiterst vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.

Cultuur

Sri Lanka kent een lange geschiedenis met een sterke invloed vanuit India. Daarnaast heeft een eeuwenlange koloniale overheersing door de Portugezen, Nederlanders en Engelsen ook zijn stempel gedrukt op de cultuur van het land. Door het hele land treft u een rijkdom van vele, vaak goed bewaarde, cultuurschatten aan.

Het merendeel van de bevolking is boeddhist. Dit zijn voornamelijk Singhalezen. Ook Christenen, Moslims en Hindoes zijn door het hele land heen vertegenwoordigd. De aanhangers van de verschillende godsdiensten leven met respect en vredelievend naast elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sri Lanka heel veel religieuze feestdagen kent.

Algemeen

Kraanwater
Het kraanwater is niet geschikt om te drinken. Overal kunt u flessen water kopen. In hotels treft u vrijwel overal op uw kamer een thermoskan met gekookt water aan.

Niet eten
Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit.

Zelf autorijden
Zelf autorijden in Sri Lanka is sterk af te raden. Taxi’s zijn goedkoop en chauffeurs weten beter  met de wetten van het weggebruik om te gaan dan de toeristen.

Fotograferen en filmen
U mag bijna overal fotograferen en filmen. Bij religieuze plaatsen kunt u beter eerst informeren wat is toegestaan. Het wordt op prijs gesteld als u bij het fotograferen van de plaatselijk bevolking eerst toestemming vraagt. Een kleine fooi is dan op zijn plaats.

Elektriciteit
Het voltage op Sri Lanka is 230/240 Volt, een universele adapter kunt u het beste uit Nederland meenemen.